Varning för parkeringsbluff

VARNING! En pågående parkeringsbluff har spridit sig där en plastpåse har satts över en parkeringsautomat och där parkörer uppmanas att betala för sin parkering via Swish. Möts du av ett sådant meddelande – betala inte med Swish utan hör av dig till respektive parkeringsbolag. Händelsen är polisanmäld som misstänkt bedrägeri.

Familjeparkering

Familjeparkering – För barnens säkerhet

familjeparkering-parkeringsskylt-barnens-sakerhet-pa-parkering

 

I Söndags, den 10 Juni 2018, hände det som inte får hända – ett barn blev påkört på en parkering. Händelseförloppet var enligt Expressen att ett litet barn hade sprungit ut mellan parkerade fordon, och trots förarens låga hastighet hade olyckan varit framme. Som tur var blev det ingen allvarlig personskada där barnets liv var i fara. För att förhindra att olyckor inträffar med småbarn inblandat är en viktig del att respektera de regler som finns på en parkering. Om det finns parkeringsplatser avsedda för småbarnsfamiljer – ställ dig inte på dessa parkeringar.

Vad är det för skillnad på familjeparkering och en vanlig parkering?

Familjeparkeringar är ofta bredare och nära in- eller utgång . Att parkeringen är bredare gör att du som förare ska har en bättre inblick i vad som händer runt bilen. Det gör också att föräldrar har bättre plats att ta in/ut barnen och eventuella bilbarnstol och detta förhindrar parkeringsskador. En familjeparkering som är nära in- eller utgång till affärer eller liknande gör att småbarnsfamiljen inte behöver gå långa sträckor över en parkering där barnen riskerar att bli påkörda då de kommer ut mellan bilar eller om någon backar ut från en parkering.

Känner du dig osäker på hur du ska läsa parkeringsskyltar kan du läsa inlägget så här läser du parkeringsskylten.

Överklaga/bestrida kontrollavgift

Har du fått en parkeringsbot som du känner är felaktigt utfärdad? Då kan du välja att bestrida eller överklaga kontrollavgiften.

Kontrollera följande information:
taxa-kontrollavgift-parkeringsbot-pbot-p-bot-appeal-parking-ticket-parking-fine-vastia-parkering1. Har vakten som utfärdat kontrollavgiften angett rätt registreringsnummer på bilen?
– Ibland blir registreringsnumret felaktigt inmatat i vakternas bevakningsenhet och då kan du felaktigt ha erhållit en parkeringsbot. Vi arbetar hela tiden för att detta inte ska inträffa och arbetar på att ta fram ett scanningsverktyg så att vakten kan scanna fordonets registreringsnummer för att öka säkerheten att bevakning/kontroll av betalning göras på rätt fordon. Det kan också hända vid handskrivna kontrollavgifter att en handstil är svårläst för avläsningscentralen och att den då misstolkar en bokstav eller siffra.

2. Vilken område/gatuadress står det att bilen har befunnit sig på?
– Om det är en adress på kontrollavgiften som du inte varit på kan du överklaga parkeringsboten. Då kan det hända att vakten bevakat på fel område.

Ibland blir det fel i bevakningen och då är det inga problem att få en kontrollavgift borttagen. Vi arbetar hela tiden för att kvalitetssäkra parkeringsbevakningen för att detta inte ska hända och vi håller en tydlig dialog i företaget och tar åt oss av feedback för att kunna utveckla arbetet och för att undvika fel.

Bra att veta för dig som överklagar:
– Vi har bilder på alla fordon som får kontrollavgift. Vi kan därför se om parkeringsbiljett/tillstånd saknats eller varit dolt. Vi kan också se vart ett fordon har parkerat.
– Vi på Västia Parkering hanterar inte bestridanden utan vi hänvisar till vår samarbetspartner HOJAB för dessa ärenden.

Överklaga din kontrollavgfit

Önskar du bestrida kontrollavgiften kan du göra det genom detta formulär eller kontakta HOJAB.

 

Så här läser du parkeringsskylten

Ibland kan skyltningen av en parkering vara något svårtydd om man inte är insatt i hur det fungerar, därför kommer här en genomgång av hur några skyltpaket ska tydas.

Parkeringsregler

Att man väljer att göra en reglering av en parkeringsplats kan ha många orsaker. Ofta behöver man skapa en rullians av tillgängliga parkeringsplatser så att så många som möjligt ska kunna nyttja en parkeringsplats. Utan reglering skulle vissa parkeringar vara fullbelagda dygnet runt och detta skulle innebära att många som ska göra ärenden inte kommer kunna få en plats. Nedan följer tre olika skyltpaket och hur de ska tolkas.

Avgift med tidsbegränsning

parkering-tillaten-tva-timmar-mot-avgift-sahar-laser.du-parkeringsskylten-parkeringsreglering

Här får du parkera två timmar mot avgift. Du får med andra ord inte stå längre än två timmar även om du betalar för längre parkeringstid.
Att man väljer att göra en parkeringsreglering som följande är ofta då parkeringen är populär med mycket butiker i närheten eller liknande och
man vill därför att så många som möjligt ska kunna nyttja parkeringen för att kunna utföra sina ärenden.

 

 

Parkeringsskylt för avsedd fordonstyp

parkering-elbil-visst-fordonsslag

Här får du som har en elbil parkera. Har du inte en elbil riskerar du att få en kontrollavgift om du parkerar här.

 

 

 

 

Förbud att parkera utanför markerad plats

skyltpaket-parkering-forbud-att-parkera-utanfor-anvisad-platsEtt skyltpaket som ser ut som följande innebär att det råder parkeringsförbud inom ett område, men du får lov att parkera 30 minuter mellan 8-18 på anvisad plats. Mellan 18-8 är det parkeringsförbud även på anvisade platser.
Ofta finns parkeringsrutor målade där parkering är tillåten.

 

För dig som är intresserad av regler inom parkering rekommenderar vi att läsa trafikverkets broschyr stanna och parkera som du kan läsa här. Är du intresserad av att upprätta reglering på din parkering är du välkommen att läsa mer om våra tjänster och om hur vi arbetar.

Partnermässa BK Häcken 16 Maj

Monter-partnermässa-BK-Hacken

Vi på Västia Parkering är stolta sponsorer av BK Häcken – vi tror på att stötta organisationer lokalt och vi tycker att förmågan att arbeta tillsammans är viktigVinnare-av-klocka-number3-utlottning-uppvisning-parkeringsliggare. Tillsammans gör vi skillnad!

Den 16 Maj var det partnermässa där vi tillsammans med andra samarbetspartners till BK Häcken fick tillfälle att visa upp vad vi arbetar med. Mässan gav många intressanta samtal och tillfälle för nätverkande. Det är fantastiskt vilka lösningar som finns och hur de förenklar för företagare och privatperson.

Tävling – och vinnare!

Vi visade bland annat upp vår digitala parkeringsliggare Carpen och vi hade en tävling där man kunde vinna en klocka från Number3. Frågan var hur många digitala parkeringstillstånd som var inloggade i Carpen vid frågetillfället. På bilden ser vi vinnare Karl som gissade på 6300 tillstånd där rätt svar var 6573. Stort grattis!

 

Hur vi hjälper dig genom parkeringsövervakning

Upplever du som äger mark att marken nyttjas till parkering? Har du som butiksansvarig problem med att dina kunder inte får en parkeringsplats då de alltid är upptagna? Upplever du som har besöksparkering att denna används som pendelparkering? Ligger din organisation nära en strand och din parkering används av badgäster? Då kan det vara en god idé att överväga parkeringsövervakning.

Syftet med parkeringsövervakning

parkeringsvakt-bevakar-parkering-parkeringsbevakning-parkeringsövervakning

Vi som parkeringsbolag hjälper dig att hålla ordning på din parkering och din mark. Vi utfärdar kontrollavgifter (parkeringsböter) på fordon som felparkerat och när bilister ser att vi är aktiva inom ett område väljer man allt som oftast att inte ta risken att få en parkeringsbot. Detta innebär att du blir mer tillgänglig för dina kunder, minskar risken för trafikfarliga och hindrande parkeringar, snabbt kan få hjälp vid behov av fordonsflytt vid övergivet eller farligt parkerat fordon samt att du får en ekonomi i din parkering.

 

Digital parkeringsadministration

Förutom vårt grundläggande syfte – att hålla parkeringar och gator framkomliga och tillgängliga och säkra, så har vi utvecklat en plattform för parkeringsövervakning som förenklar administration för användaren samt för parkeringsbevakningen av ett område. Vår digitala plattform, Carpen, gör det enkelt att administrera parkeringstillstånd och bevakningsinstruktioner. Du lägger enkelt till eller tar bort/avaktiverar ett parkeringstillstånd. Plattformen är kompatibel med dator, läsplatta och telefon och om en ändring behöver göras kan du göra det direkt. Att plattformen är digital gör att instruktioner för parkeringsövervakningen uppdateras i realtid och gör att parkeringsvakterna kan ta del av den nya informationen direkt. Information i realtid ger en kvalitativ parkeringsbevakning!

Läs mer om våra tjänster!

Höjning av felparkeringsavgifter på allmän platsmark i Göteborgs kommun

Under torsdagen den 17 maj röstades kommunfullmäktiges förslag om en höjning av felparkeringsavgifter (parkeringsbot/kontrollavgift) i Göteborgs kommun igenom. Höjningen av felparkeringsavgifter kommer träda i kraft i månadsskiftet om två månader. Detta innebär att beloppen för en parkeringsbot kommer öka.

Felparkeringsavgifter

Beloppen för en parkeringsbot kommer fr.o.m 1 augusti vara följande:

– 1 100 kr vid allvarliga felparkeringar, t.ex. plats för rörelsehindrade
– 1 100 kr för trafikfarliga, hindrande felparkeringar t.ex. för det råder förbud att stanna på platsen
– 850 kr för trafikstörande parkering, t.ex. om bilen ställs där det är förbud att parkera och,
– 600 kr för mindre trafikstörande felparkeringar, t.ex. om avgift inte är betald eller om tillåten parkeringstid överskridits

Vi hoppas att korrigeringen av felparkeringsavgifterna kommer minska antalet felparkeringar genom att en extra kontroll görs av ett område innan man parkerar.

Parkeringsautomat VPA19

 

Vi har sedan en tid tillbaka haft problem med parkeringsautomaten VPA19 vid Backavägen 6, vilket har påverkat er som tränar på Crossfitgymmet. En ny parkeringsautomat kommer att installeras så snart vi erhållit programvaran till parkeringsautomaten. För att undvika att få en parkeringsböter (p-bot) ber vi er att använda telefonparkeringstjänsten Parkster (zonkod 31016).

Vi förstår om detta ställer till problem för er och tackar för ert tålamod!

Hoppas ni har det härligt i solen!